Китайське Доміно

Якщо цікаво, чому я пишу про китайське доміно, почніть з цієї статті:

Я розділив ігри на шість категорій: з’єднайки, ігри на взятки, азартні ігри, пасянси, збиралки і рибальські ігри. Відповідно я розділив усі статті на шість модулів, в більшості з них є теоретична частина і у всіх є описи ігор. Можна читати по порядку, як книгу, стрибання по гіперлінках між текстами тоді буде не потрібним. Але можна читати і в довільному порядку, просто треба мати на увазі, що, можливо, для розуміння треба буде прочитати і інші статті. Стаття про Склад колоди і звичаї (перша в списку) є обов’язковою для прочитання.

Модуль перший. Дракон.

Йтиметься про склад колоди і ігри з’єдналки, що найбільш схожі на європейські доміно. Статтю про склад колоди раджу почитати, як передумову для всіх ігор, не лише з’єдналок.

Модуль другий. Небеса.

Опис однієї з найпоширеніших в народних масах ігор – Небо-дев’ять, котра нагадує наш преферанс, або контрактний брідж. Обов’язковим для прочитання є розділ про старшинство плиток і пари, оскільки останні зустрічаються у багатьох іграх. Кому цікаво може також почитати, що символізують різні плитки.

Модуль третій. Гроші.

Попередні ігри китайці теж грають на гроші, але наступні ігри об’єднує наголос на удачі. Найвідомішою грою зі списку точно є пайґоу, в яке досі грають в казино. Якщо вас не дуже цікавлять азартні ігри, можете пропускати. Єдиний вимір до китайського доміно, що додається в цьому розділі – це рахування вартості групи плиток по остачі від ділення на десять. Схожий розрахунок буде зустрічатися і в майбутньому.

Модуль четвертий. Риби.

Рибальські ігри практично не відомі на Заході, але дуже популярні на Сході. Попри те, що їх механіка на перший погляд – незвична, вони не є складними для опанування. Оскільки всі наступні ігри в більшій мірі ніж попередні вимагали глибшого дослідження, можна прочитати про те, звідки я черпав відомості про ґупай. Хоча б для того, щоб знати, хто такий Кулін, котрий описав приблизно половину ігор згадуваних у цьому і наступних модулях.

Модуль п’ятий. Самота.

Подано опис ігор-пасьянсів, котрі можна грати самому. Поділяються на два види – більш складні ігри з триплетами і простіші ігри з парами. Самі триплети описуються окремою статтею.

Модуль шостий. Збори.

Ігри-збиралки відомі також і на Заході, до них належить Канаста та Раммі. В Китаї до ігор такого типу належить Маджонг. Всі ігри в цій секції використовують різні комбінації, більшість з яких вже використовувалися в попередніх іграх. Саме тому цей модуль я виніс в сам кінець.

Додаток

Спроби адаптації ігор ґупай для західного доміно. Необов’язкове читання.

Залишити коментар