Варіанти Небо-Дев’ять

Народне Небо-Дев’ять

Коли я шукав відео, як люди грають в Небо-Дев’ять, то часто бачив, що люди грають інакше, ніж в класичних правилах, при чому варіанти гри доволі різні. Основна механіка лишається тою самою, але є деякі відмінності. Якщо ви не читали статтю про класичні правила, почитайте перед тим, як продовжувати.

Менша колода

Часто грають зменшеним набором доміно в 24 плитки. Рідше – в 30.

Якщо плиток 30, то з набору забирається “вища пара”, тобто [4:2] і [2:1].

Якщо плиток 24, то є різні варіанти:

  • Всі цивільні і дев’ятки з військових ([6:3][5:4])
  • Всі цивільні і вища пара ([4:2] і [2:1])
  • Всі цивільні, окрім [5:1] плюс дев’ятки з військових і вища пара ([6:3][5:4][4:2] і [2:1]) 

В першому варіанті з 24 плиток, пара дев’яток грає роль “вищої пари”, оскільки нічого не б’є і не може бути побитою.

Приклад набору народного неба-дев’ять, всі цивільні плюс дев’ятки з військових

Кількість гравців

Часто грають вчотирьох, але один гравець завжди по черзі відпочиває, тобто виходить активних гравців лише троє. Можуть просто грати втрьох. А з варіантом в 24 плитки і вчотирьох, але тоді кожен гравець отримає лише шість плиток.

Комбінації

Оскільки в наборі в 24 плитки недостатньо війскових, то змішані комбінації відсутні, є лише чисті пари. Але додають дві комбінації по три плитки: [1:1][2:2][3:3] і [4:4][5:5][6:6]. Друга б’є першу, другу не б’є ніщо.

Торгівля

Гравці після роздачі заявляють, чи будуть грати, чи ні. Якщо грати ніхто не хоче, то йде перездача, якщо заявник один – то він одразу перемагає. Якщо заявників більше, тоді йде розіграш і розрахунок відбувається лише між гравцями, що заявили про гру.

Торгуються не по черзі, а просто виклавши плитку доміно.

На жаль я не зрозумів принципу торгівлі і яка плитка означає що. Я підозрюю, що одна з чотирьох найвищих цивільних плиток означає “граю”, решта “не граю”. Зрозуміло, що гравці, котрі заявили про “гру” і програли платять більше ніж ті, хто “пасували”. Але як точно – я не знаю. На жаль інформацію про цю гру я зміг почерпнути лише з відео та з одної не до кінця зрозумілої відповіді з китайського форуму (наведена нижче).

Перемога і розрахунок

Не у всіх варіантах взяти останню взятку – найважливіше. Іноді просто дивляться на саму кількість взяток. 

Розрахунок в народному варіанті часто спрощують. Схоже на те, що платять просто по фішці переможцю. Також я читав про варіант, де всі взятки коштують одне очок, а остання – п’ять. Розрахунок відбувається відповідно.

Зазначу, що розрахунок в грі на трьох з 30ма плитками, чи на чотирьох з 24ма не може відбуватися класично, оскільки повна кількість взяток – 10 або 6 відповідно.

Варіант “Древні плитки”

Ймовірно існує варіант на 32 плитки без комбінацій взагалі, що називається Древні Плитки (古牌, ґупай). Джерелом є одна книга португальською про ігри, що грають в Макао, але може автор щось наплутав. Оскільки слова Древній і Костяний в китайській мові є омонімами, ймовірно гравці просто грали в ґупай (костяні плитки), а автор подумав, що говорять про ґупай, як древні плитки. Оскільки автор наплутав і в інших місцях, я не можу стверджувати, що тут він все вказав правильно.

Тим не менше цілком ймовірно, що одним з народних варіантів є саме така гра – на 32 плитки без комбінацій.

Небо-Дев’ять на двох

Якщо гравців двоє, то вони можуть зіграти в варіант Мишки Переселяються (老鼠搬家).

Гра на двох, набором в 32 плитки. Спочатку здаються вісім кожному і грається за звичними правилами, потім здаються решта плиток і грають як зазвичай.

Після двох таких перших раундів, кожен гравець бере 8 плиток зі своїх взяток, починаючи з найстарших і гра продовжується. В якийсь момент в гравця буде менше ніж 8 плиток у взятках, тоді він бере всі, а його суперник бере таку ж кількість. Тобто якщо в гравця в його взятках лише шість плиток, то він і його суперник беруть по шість плиток і продовжують грати. 

Програє той, хто залишиться без взяток.

Цю гру мені в листі описав один китаєць, любитель китайського доміно, пан Мін Фансін. Я не впевнений, чи цей варіант є поширеним, але все ж його навів.

Нау Тін Кау

Англійською Nau Tin Kau – азартна гра описана Куліном і не вимагає взагалі жодного вміння, лише розуміння мастей та ієрархії плиток. Може вважатися далеким родичем Небо-дев’ять, оскільки і в цій грі присутні взятки, лише що гравці не отримують плитки на руки, а тягнуть їх під час ходу з колоди, що повністю виключає елемент вміння.

Перший гравець тягне з колоди одну плитку і показує її. Другий гравець робить те ж саме. Якщо в другого гравця плитка тої ж масті і вища по ієрархії, то він забирає обидві плитки собі і хід переходить йому. Якщо ж ні, то обидві плитки забирає собі перший гравець і наступний хід лишається за ним.

В кінці грі гравці рахують червоні цятки на руках і в кого їх менше, платить другому гравцеві різницю.

Джерело: опис Куліна

Баґчен

Це – тибетський варіант Неба-Дев’ять з подвійним набором доміно, тобто гра на 64 плитки. Ця гра – на пари. Хоча гра схожа на Небо-Дев’ять, є багато відмінностей – деякі комбінації додаються, деякі навпаки, віднімаються. Також перед здачею кидається кубик і значення на ньому використовуються в грі.

Я подам лінк на цю гру англійською мовою. Можливо в мене колись буде натхнення ці правила перекласти.

Bagchen on Pagat.com

Китайський опис народного Неба-Дев’ять

Я колись натрапив на цей опис і навіть спробував його перекласти. Але мені не дуже вийшло. Оскільки цей текст вже зник з просторів інтернету, просто скопіюю цей текст сюди, можливо хтось зрозуміє:

24张骨牌,就是牌九的32张去掉八张杂牌(杂八2张,杂七2张,杂五2张,杂六1张杂三1张)其中老千(12个点)1对,虎头(11个点)1对,黑十(10个点)1对,红十(10个点)1对,家九(9个点,1个三六九,1个四五九)1对,血八(8个点)1对,土七(7个点)1对,长六(6个点,由两个斜3就是色子上3点组成)1对,短六(6个点,由色子上的1点和5点组成)1对,长四(4个点,形状像麻将的四筒)1对,鹅四(4个点,由色子上的1点和3点组成)1对,地抠(也叫地幺或幺抠,2个点)1对,共24张加一个色子。

三玩家斜对面坐桌,把牌四张一堆依次码好,由任一家打色子决定庄家同时说出从哪头抓牌,庄家抓第一堆和第四堆,下家抓第二堆和第五堆,末家抓第三第六堆。

每人八张,庄家先说话或出牌,比如庄家出一对老千加一个虎头,那么两闲家打不起,就把三张小牌或没有用的牌面朝下交给庄家,此时出来的九张牌都为庄家所得,得够九张就算赢。

此时每人手里五张牌,共15张,还能决出一个赢家。

如果一家得了18张,叫做刺牌,两输家所输的筹码加两倍,如果一家得了24张牌,叫做贺牌或者满贯,两输家所输的筹码加四倍。

如果庄家认为自己不能赢,可以说坎牌,意思是认输,下家如果认为自己不能赢可以说不掀牌,如果认为自己能赢可以说掀牌,但是掀牌者如果输了,除了要付给赢家基础筹码外,每掀牌一次要付给坎牌者一定的筹码,一般是一个或两个基础筹码。

掀牌者若赢了则不需要付掀牌的筹码。

如果一家赢了之后再坎牌,没有人掀牌,则是两家输。每一局的输赢状况可能出现输两家、赢两家、一家输一家赢、一家刺牌或贺牌、流局等情况。流局就是庄家坎牌没有人掀牌。

牌点的大小:大点压小点,大对压小对,大顺(由老千、黑十、血八3张牌组成)压小顺(由地幺、长四、长六3张牌组成)。

出牌由第一家开始到第三家结束,谁大归谁。

Залишити коментар