Кол’єси

Кол’єси (Kol-ye-si 골여시) – гра, в якій банкір програє при ідеальній грі гравця. Можливо і через це ця гра лишилася в історії.

Правила гри подає Стюарт Кулін у своїй роботі про Китайські ігри в кубики і доміно.

Правила

Використовується набір в 32 плитки. Гравці грають проти банкіра. Гравці отримують по одній плитці і роблять ставки, банкір має всі їх зрівняти. Банкір бере дві плитки. Якщо ці дві плитки – однакові (в ґупаївській термінології – цивільна пара), тоді банкір одразу виграє всі ставки. В іншому випадку кожен гравець добирає одну або дві плитки на свій розсуд. Після цього як банкір так і гравці розкривають свої плитки.

Кожен гравець і банкір ділять кількість цяток на своїх плитках на десять і беруть остачу – це їхні очки. Оскільки гра – корейська, то плитки [4:2] і [2:1] не є джокерами і вартують 6 і 3 відповідно. Якщо в гравця більше очок, ніж в банкіра, він перемагає. Якщо ж менше – то перемагає банкір і забирає ставку собі. Якщо однаково – то кожен лишається при своїх.

Приклад розкладу кол’єси, в банкіра 7, одному гравцеві банкір програв, в одного виграв, з рештою – нічия

Аналіз

Хоча здавалося б в банкіра є перевага, бо при цивільній парі він забирає всі ставки, але можливість гравця самостійно обрати ставку і кількість плиток, що він добирає, дає значно більшу перевагу.

Якщо величина ставки дуже слабо обмежена і може значно змінюватися, то переможною стратегією є ставити одну гривню при будь яких розкладах, окрім як при зданій плитці [6:5], при якій треба ставити всі десять гривень. В будь якому випадку добирати лише одну плитку. Здавалося б це надзвичайно проста стратегія, але, тим не менше, вона в довготривалій перспективі виграшна.

Якщо величина ставки обмежена, або, навіть, фіксована, то переможна стратегія не настільки очевидна, але, тим не менше, присутня.

Джерело: Опис Куліна

Залишити коментар